Czy filtrowanie wody pozbawia ją minerałów? Najważniejsze fakty i mity

fot. Shutterstock

Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z tego, że nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na środowisko. Jednym z pierwszych postanowień wielu osób, które chcą być bardziej eko, jest picie wody z kranu. Dzięki piciu kranówki wytwarzamy mniej śmieci i wydajemy mniej pieniędzy. Jednak mimo korzyści wynikających z picia takiej wody, wiele osób nadal ma przed tym opory. Oto cztery przekonania, które warto zmienić.

1. Kranówką można się zatruć

W wielu polskich miejscowościach w ostatnich latach gruntownie zmodernizowano systemy uzdatniania wody. Poza tym prowadzone są kampanie informacyjne, których celem jest uświadomienie, że kranówka jest w pełni bezpieczna, spełnia restrykcyjne normy UE i polskiego resortu zdrowia, i czasami niczym nie ustępuje niektórym wodom butelkowanym. Mimo to niektóre osoby twierdzą, że taką wodą można się zatruć. Często powodem tych obaw jest brązowa woda, która raz na jakiś czas leci z kranu. Zabarwienie wody jest zazwyczaj wynikiem podwyższonej zawartości żelaza, które powstaje w czasie czyszczenia lub napraw sieci. W takich przypadkach warto powstrzymać się od picia kranówki do momentu zniknięcia przebarwienia.

fot. Materiał promocyjny

2. W kranówce nie ma minerałów

To jedne z najczęstszych błędnych przekonań, przez które wiele osób nigdy nie decyduje się na zmianę nawyków. Warto więc jak najczęściej przypominać, że woda z kranu jest także bogata w minerały . Zawiera ona cenne składniki mineralne, nieraz w ilościach większych niż woda butelkowana.

3. Kranówka nigdy nie będzie tak dobra, jak woda z butelki

Nie wszystkim jednak odpowiada smak wody z kranu. Zdaniem niektórych łatwo możemy wyczuć w niej chlor. Aby polepszyć smak kranówki, możemy skorzystać z dzbanków i butelek filtrujących. Dzięki nim smak samej wody jest znacznie lepszy. Bogatą ofertę butelek i dzbanków posiada polska marka Dafi. Wymienne co miesiąc filtry, dostosowują wodę do naszych potrzeb.




4. Filtrowanie wpływa na jakość kranówki

Możemy także spotkać się z obawą, że filtrowanie wody pozbawia ją minerałów. Uspakajamy jednak wszystkie osoby, które korzystają ze sprzętu filtrującego. Proces filtrowania wcale nie pogarsza jakości wody.
W procesie filtracji usuwany jest tylko i wyłącznie nadmiar tych soli, które odpowiadają za powstawanie kamienia kotłowego w czasie gotowania. Co więcej, filtr zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne.

Tak więc woda przefiltrowana nie jest zdemineralizowana.
Proces filtrowania nie tylko nie pogarsza jakości wody, lecz także może ją poprawić. Jeśli chcesz dodatkowo zmineralizować wodę, warto skorzystać ze specjalnych filtrów. Nasze propozycja to filtr Magnezowy Dafi Mg+ oraz filtr Alkaliczny pH+. Pierwszy z wymienionych filtrów oczyszcza i wzbogaca kranówkę w jony magnezu. Z kolei drugi podwyższa pH wody, redukuje i związki organiczne. Dzięki temu woda smakuje lepiej i jest jeszcze zdrowsza.

wróć do strony głównej