H2O to nie wszystko. Co jeszcze w wodzie siedzi?

fot. Shutterstock

Woda to nie tylko wodór i tlen. Czy bogactwo innych minerałów jest korzystne dla każdego? Jakie są rodzaje wód? Co z wodą filtrowaną? Wyjaśniamy

Kupowanie wody butelkowanej to od 1,5 do 5 kg plastikowych śmieci i wydatek kilkuset złotych rocznie. Woda z plastikowej, jednorazowej butelki to także obciążenie kręgosłupa i zbędny pożeracz czasu – trzeba ją do domu dostarczyć. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. Często przyzwyczajenia i brak wiedzy sprawiają jednak, że nie dostrzegamy innych rozwiązań, niż kupowanie takiej wody. Robimy to głównie dla zdrowia i przyjemności (kwestia smaku). Tymczasem to nie tak.

Cenne jony

Chociaż przepisy dotyczące podziału wód przeznaczonych do spożycia nie zmieniły się w Polsce (poza drobną korektą) od kilkunastu lat, wciąż wiedza o nich nie jest powszechna. Wiele osób sądzi, że każda woda w butelce to inaczej woda mineralna, a wśród nich najlepsza jest ta, która minerałów ma najwięcej.

Nie mamy w zwyczaju czytać etykiet i analizować składu chemicznego dostępnych wód. Szkoda, bo nieraz mogłoby się okazać, że bardzo podobną wodę mamy w kranie za grosze. Po przefiltrowaniu bywa nawet lepsza. Nie wierzysz? Zapytaj o parametry wody z kranu w swoim zakładzie wodociągowym lub najbliższym sanepidzie, a potem porównaj z wodą butelkowaną, jeśli masz ją w domu. Możesz być mile zaskoczony.

W wodzie z kranu, podobnie jak w tej z butelki, często znajdują się bezcenne pierwiastki, przede wszystkim magnez, wapń, a także potas.Sporo jest też wodorowęglanów przyjaznych dla żołądka czy niedocenianego sodu. To pierwiastek o złej reputacji, chociaż jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu krążenia. Uwaga – rzeczywiście może być szkodliwy w nadmiarze, ale dotyczy to przede wszystkim osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.
Niestety, woda czasem zawiera też pierwiastki niechciane, choćby żelazo, związki azotu, fluor. Są w stężeniu bezpiecznym, ale na pewno warto ją dla pewności doczyścić, po procesie uzdatniania. Wystarczy wykorzystanie nowoczesnego dzbanka filtrującego, np. polskiej marki Dafi. Wybór modeli i filtrów jest naprawdę spory: https://sklep.dafi.pl/produkty/dzbanki-filtrujace.html

Lecznicza, mineralna.

Nie możemy zapominać, że źródłem bezcennych minerałów ma być przede wszystkim racjonalna dieta. Zawartość pierwiastków w dobrej wodzie nie jest na tyle duża, by pokrywać nasze zapotrzebowanie, chociaż może stanowić istotne uzupełnienie.

Najwięcej minerałów zawierają naturalne wody mineralne, które pochodzą ze źródeł głębinowych i zawierają co najmniej 1000 mg biopierwiastków w litrze. W zasadzie osoby dorosłe mogą je pić na co dzień, ale muszą być też w pełni zdrowe. Dla osób z problemami metabolicznymi, krążeniowymi czy z chorobami nerek (także utajonymi), minerały w takiej ilości mogłyby już okazać się zbyt dużym obciążeniem.
Wśród wód mineralnych wyróżniają się wody lecznicze, które coraz częściej można dostać nie tylko w uzdrowisku, ale też w sprzedaży detalicznej. Uwaga, o ich stosowaniu powinien decydować lekarz i ustalić dawkowanie.

Na co dzień najczęściej pijemy wody naturalne źródlane, które pochodzą z płytszych warstw podziemnych lub wody stołowe. Te ostatnie otrzymuje się w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną.

Pozostaje jeszcze kranówka. To woda z rzek, jezior, sztucznych zbiorników, ale bywa, że w kranie płynie wysokiej jakości woda z podziemnych złóż, jak źródlana czy oligoceńska. Wodociągi są zobowiązane, by woda dostarczana do naszych mieszkań miała nie tylko odpowiednią czystość, ale także zawierała niezbędne minerały.
Wielu osobom tania, bezpieczna i łatwo dostępna woda z kranu jednak zwyczajnie nie smakuje. Inne uważają, że skoro jest uzdatniona do spożycia, to jest też wyjałowiona. Na szczęście na wszystko znajdzie się rada.

Bez chloru, z magnezem, dla pralki.

Wiesz, że nowoczesne filtry alkaliczne pozwalają poprawić jakość wody kranowej i cieszyć się zmineralizowaną wodą w domu, bo nie usuwają z niej cennych minerałów? Woda przefiltrowana Alkalicznym filtrem Dafi pH+ może pomóc w walce z zakwaszeniem organizmu, wynikającym ze współczesnej diety bogatej w mięso, pieczywo i napoje gazowane.

Żyjesz w ciągłym stresie, potrzebujesz sporo magnezu, a twoja kranówka ma go za mało? Przydałoby się wodę wzbogacić magnezem. Wystarczy dobrać odpowiedni filtr.

Warto też wiedzieć, że te cenne minerały zasadniczo korzystne dla naszego organizmu, bywają też źródłem utrapienia. Choćby jony wapnia – przydają się naszym kościom i zębom, ale nie znoszą ich pralki czy czajniki. Twarda woda, osady kamienia – to głównie skutek nadmiaru wapnia.

Filtr AGD+ marki Dafi zawiera specjalną mieszankę filtrującą dobraną pod kątem zmiękczania nawet bardzo twardej wody. Oprócz tego filtr znacznie redukuje zawartość metali ciężkich, związków chloru oraz substancji mogących niekorzystnie wpływać na smak i zapach wody kranowej.

Odpowiednio dobrane filtry możesz wykorzystywać na wiele sposobów. Znajdziesz domowe dzbanki, butelki filtrujące do zabrania, gdy wychodzisz z domu, wreszcie filtry przepływowe, które umieszcza się w domowym ujęciu wody. Wszystko dla twojej wygody i dla dobra wspólnego. Mniej plastiku, mniej śmieci, więcej oszczędności. Zacznij zmianę już dziś. Po prostu to poczuj.

wróć do strony głównej